De Bende van de Witte Veer

woensdag 8 maart 2023

De Bende van de Witte Veer komt zondag 25 juni ook het Halve Zolen Festival onveilig maken.

Illustere figuren als Zwarte Johannes (leider van de bende), Schèle Griet en de Foute Schout nemen op het terras van het Parkpaviljoen het publiek mee naar de roerige tijden van rond 1700, compleet met een bierproeverij en schoenpoetserij.

“Begin 18e eeuw waren er heel veel bendes actief in Brabant”, vertelt Arieyne Schoormans van Stichting De Bende van de Witte Veer. “Wie niet bij een kerk hoorde, móest zich bijna wel aansluiten bij een bende om te overleven. Ook gedeserteerde soldaten sloten zich vaak aan. Met plunderen en moorden hielden ze zich in leven.”

De Bokkenrijders rond Hilvarenbeek is een bekende groep uit die tijd. Maar de Bende van de Witte Veer, die in de Langstraat huishield, was minstens zo actief. Schoormans wil die regionale geschiedenis tot leven brengen, en daarom richtte ze haar stichting op. “We treden op met theatervoorstellingen in de open lucht, waarbij we veel improviseren en interactie maken met het publiek. Ook hebben we zeven biersoorten laten brouwen, waaronder Schèle Griet, Foute Schout en Blommenraandje.”

Op 25 juni komt de bende het terras van het Parkpaviljoen ‘overvallen’. Het publiek kan kennismaken met de beruchtste kopstukken van de bende en hun geschiedenis. Dat gebeurt met spannende verhalen maar ook veel humor. Natuurlijk is er een bierproeverij en schoenpoetserij, want rond 1700 ontstond de schoenindustrie in de Langstraat. De bevolking stapte rond deze periode over van turfsteken op leerlooien en schoenen maken.

Wie durft, is zondag 25 juni welkom bij het Parkpaviljoen, dat vlak bij het Wandelpark ligt. Pas wel op je schoenen, als die gepoetst worden, want niemand is te vertrouwen! De Bende van de Witte Veer treedt op van 13.00 tot 17.00 uur, als onderdeel van het Halve Zolen Festival. Het theaterevenement is uiteraard gratis toegankelijk.

Partners

Sluiten