De schoenportretten van Luuk Aarts

zaterdag 6 mei 2023

Hoe steek je, in een stad als Waalwijk, je kop boven het maaiveld uit? Nou, met schoenen natuurlijk.

Met die gedachte sloeg portretfotograaf Luuk Aarts aan het experimenteren. Want hoe overbrug je met een enkele foto de afstand tussen het hoofd en de voeten? Drie jaar later liggen er twee bijzondere series op tafel, gebaseerd op hetzelfde concept. De ene prijkt in Theater De Leest. De andere kun je aanschouwen rondom en tijdens het Halve Zolen Festival op de Winterdijk in Waalwijk.

Licht uit, spot aan
“Schoenen in de spotlights”, noemt Luuk ze: portretfoto’s van bekende en minder bekende Nederlanders, genomen vanuit een ongewoon perspectief. Niet de geportretteerde staat op de voorgrond, maar zijn/haar schoenen. Die zijn haarscherp. Om te zien wie de persoon erachter is, moet je extra goed kijken. Met het contrast tussen vaagheid en scherpte vertelt fotograaf Luuk Aarts zijn boodschap: “je kunt nog zo’n bekend persoon zijn, hier in Waalwijk hebben schoenen de hoofdrol!”
Maar Luuk toont er ook zijn professionaliteit mee. “Voor een leek lijkt het misschien alsof de foto’s achteraf geblurd zijn. Dat is niet zo. De techniek die ik gebruikt heb, wordt ‘out of focus’ genoemd,” legt hij uit.
Verder hoort bij elke foto een verhaal: een herinnering aan een bijzonder moment waarop de schoenen werden gedragen. Luuk lacht: “Maar dat verhaal mag je er natuurlijk ook zelf bij verzinnen.” Zoals op onderstaand zelfportret.

2304 Zelfportret Luuk Aarts uit de serie Schoenportretten

Plezier
De serie die rondom het Halve Zolen Festival in de buitenlucht geëxposeerd wordt op de Winterdijk, zijn vijftien portretten van vrienden en bekenden van de fotograaf zelf. Luuk Aarts vertelt: “Toen het concept van de schoenportretten eenmaal was bedacht, nodigde ik mensen die ik leuk vond uit in mijn studio. Je kunt je voorstellen dat het supergezellige avonden werden. Eerst het hele gedoe rondom die ene foto. En daarna de ontlading. Wat een plezier hebben we gehad!”

Paul van Loon over de vloer
Hoe anders ging dat bij de daaropvolgende fotosessies. Sander Knopper, directeur van Theater De Leest, zag de portretten uit de eerste serie en was meteen enthousiast. Hij vroeg Luuk een soortgelijke fotoreeks te maken voor de aankleding van zijn theater. En zo liepen Herman van Veen, Theo Maassen, Simone Kleinsma, Freek de Jonge en tientallen andere bekende Nederlanders eerst even zijn studio binnen op de dag dat zij in De Leest optraden. “Vaak had ik dan maar kort de tijd om mijn werk te doen. Hun zelf meegebrachte schoenen staan daarom niet op een tafel, zoals in de eerste reeks. Nee, zij houden ze zelf vast. Het was ontzettend leuk om te doen. Hoe bijzonder is het niet te kunnen zeggen dat je de bekende schrijver Paul van Loon over de vloer hebt gehad?” aldus een trotse Luuk Aarts.

2304 Paul van Loon uit de serie Schoenportretten

De expositie van Luuk Aarts is de hele maand juni te bewonderen langs de Winterdijk in Waalwijk.

Over Luuk Aarts (61)
o Geboren en getogen Waalwijker
o Beroep: parttime fotograaf
o Opleiding: autodidact
o Gespecialiseerd in portret- en productfotografie en bedrijfsreportages
o Kijk op zijn website

230412 Luuk Aarts op festivalterrein

Partners

Sluiten