De Verhaalschoen

donderdag 18 mei 2023

Een getekende eigen schoen en een persoonlijk verhaal. Ze leveren samen een intens mensbeeld op.

Hoe bijzonder is het, dat het tekenen van je eigen schoen een diepere betekenis krijgt als het delen van het persoonlijk verhaal hieraan gekoppeld wordt. Het mooie van de - in eerste instantie - luchtige gesprekken die uiteindelijk een bepaalde intensiteit kregen, kwam vooral door de openheid van alle deelnemers en de positieve sfeer die werd gecreëerd tijdens alle bijeenkomsten.

Dit gebeurde tijdens het community art project Verhalen Verbeelden. De Verhaalschoen die in april en mei van dit jaar in de gemeente Waalwijk ontstond.
Een bijzonder kunstproject voor ouderen uitgevoerd door het Kunstencentrum Waalwijk (KCW).
Zo’n Community art kenmerkt zich doordat de kunstenaar in de wijken zelf samen met de bewoners aan actieve kunstbeleving doet. Vaak is er een actueel en maatschappelijk thema aan gekoppeld.

Ter inspiratie bezochten de deelnemers eerst het museum Schoenenkwartier. Daar is veel te zien over de schoenenindustrie in de Langstraat door de jaren heen met daarbij een prachtige, bijbehorende collectie schoenen.

2305 Verhaalschoen a

Daarna gingen de deelnemers tussen die tussen 63 – 94 jaar oud zijn, actief aan de slag met het tekenen en schilderen van hun eigen Verhaalschoen op verschillende locaties in de gemeente Waalwijk.
ContourdeTwern, locatie Bloemenoord, Buurthuis ’t Schooltje in Waspik, Mijzo, locatie Eikendonk, Zorggroep Elde Maaduinen, locatie Antoniushof en De Kazerne Waalwijk stelden hun ruimtes beschikbaar.

Ontroerende verhalen, grappige anekdotes, verdieping en rouwverwerking, alles kwam aan bod tijdens deze bijeenkomsten, begeleid door twee docenten van het KCW samen met community artist Petra Downs.

Het eindresultaat: een levensgrote wandschildering op bouwdoeken met hierop alle verhaalschoenen. Je kunt ze zien op 23 en 24 juni bij het grote podium op het Raadhuisplein en op 25 juni achter één van de podia van het Halve Zolen Festival.

2305 De Verhaalschoen b

Partners

Sluiten