Fotoshow historisch Halve Zolen lijntje

woensdag 10 mei 2023

Wat is er nog over van het Halve Zolen Lijntje? Je ziet het op de presentatie in het Huis van Waalwijk.

Op het halve Zolen Festival is een doorlopende PowerPointpresentatie te zien over deze spoorlijn met al haar markante punten. Deze is gemaakt door Anton van Tuijl van de Stichting Behoudt de Langstraatspoorbruggen.

Op een aantal plaatsen wordt het traject bedreigd zoals tussen Waalwijk en Drunen waar er plannen zijn om de oude spoordijk, waarover nu een fietspad loopt af te graven. En er is in de loop der jaren al zoveel vernield.

In 1885 werd de ruim 885 meter lange spoorbrug over de Baardwijkse Overlaat aangelegd. Al vanaf 1922 werden gedeeltes van de brug vervangen door een dijk. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de brug zwaar beschadigd. Na de oorlog werden slechts drie gedeeltes hersteld. Deze gedeeltes fungeren samen met de dijk sinds 1991 als fietspad.

Er zijn momenteel vergevorderde plannen om de oude spoordijk voor een groot deel af te graven en daarmee gaan ook 532 bomen verdwijnen. Ze worden vervangen voor een kale betonnen brug om een snelfietsroute te realiseren tussen Den Bosch en Waalwijk.

2205 Station Drunen-Heusden

Partners

Sluiten