Geen festival zonder het Wollukslied

donderdag 8 juni 2023

Vioolmuziek, diverse koren, vaandels en een flinke lading toeschouwers meezingend met het Wollukslied.

Wolluk mijn stad, van schoén en van leer
Vroeger was ’t wat, en vandaag is ’t wè meer
Veel is verdwenen, er komt ook veel bij
en daarom blijft Wolluk…., hét plekske voor mij

Het is dan misschien (nog) geen verklaard volkslied, maar er gaat tegenwoordig geen publieke gelegenheid voorbij of het lied wordt ten gehore gebracht. Het carillon van het oude stadhuis speelt het met de regelmaat van de klok, en ook het draaiorgel laat geregeld het deuntje horen. Je begrijpt het al. Het Halve Zolen Festival is pas echt geopend als het Wollukslied heeft geklonken.

Wollukse Kwis
Het Wollukslied zag pas vijf jaar geleden het levenslicht. In aanloop naar de Wollukse Kwis van 2018 was er een speciale opdracht: verzin een nieuw Waalwijks Volkslied. De familie Van Mierlo werd uiteindelijk eerste, uit meer dan 40 inzendingen. De prijs: twee dagen studiotijd in de opnamestudio van De Mads in Waalwijk. De tekst, de muziek en de videoclip zijn allemaal door familieleden geschreven, ingezongen, gespeeld en gemonteerd.
Jeroen Berendsen stond er, als aangetrouwd familielid, met zijn neus bovenop. Sterker nog, hij maakte samen met Thomas van Mierlo de muziek en melodie. Met 8 andere familieleden schreven zij de tekst. “Het is een mooie tekst, al zeg ik het zelf. Maar we hebben er ook ons best op gedaan. Over elke woord en regel is zorgvuldig gewikt en gewogen. Het gaat erom dat we trots op Waalwijk mogen zijn, ook al is dit niet altijd vanzelfsprekend. Waalwijkers herkennen zich in de tekst. Het spreekt erg aan.”

Promotie
Inmiddels is het lied een heel project geworden. “We willen het lied breed onder de aandacht brengen. Met een website , maar ook via Spotify bijvoorbeeld. De muziek is al bewerkt voor verschillende doeleinden, van blaasorkest tot karaoke aan toe. Iedereen die wil, moet het kunnen spelen en zingen. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als Waalwijkse zangkoren het lied in hun repertoire willen opnemen. Ook zijn we in gesprek met een regionale artiest om het lied op te nemen.”

Dat met het Wollukslied het festival officieel geopend wordt, ervaart Jeroen als een grote eer. Het àndere Rieu orkest is al druk aan het oefenen. Dit orkest begeleidt Ebony en Joris als zij het lied namens de familie inzetten rond 12.15 uur op het Raadhuisplein.

Liedtekst-breed-1420-630_met-logo-2

Partners

Sluiten