Het vuurtje van broeder Marius

vrijdag 12 mei 2023

Een flinke stapel schoenen ligt al klaar om beschilderd te worden door de jongste bezoekers aan het festival.

Ze zijn alvast keurig in de grondverf gezet door leden van Broma’s Palet.

Broeder Marius kan tevreden zijn. 57 jaar geleden nodigde hij jongens uit zijn Antoniusparochie uit voor een wekelijkse teken- en schilderles. ‘Dat houdt het kwajong van de straat’, was de gedachte. De naam én geest van deze schilderpater leven nog steeds voort in Broma’s Palet. Op haar beurt nodigt deze vereniging kinderen uit om zich tijdens het festival eens lekker creatief uit te leven.

Laagdrempelig en sociaal
Broma’s Palet, vereniging voor schilder- en tekenkunst, telt ruim 130 leden. Ja, je leest het goed: 130 leden! En dat in een tijd waarin veel verenigingen het loodje leggen vanwege een gebrek aan leden. Wat heeft deze Waalwijkse vereniging wat andere verenigingen niet hebben? Secretaris Annelies Schaafstra twijfelt er geen moment aan: “De laagdrempeligheid en het sociale karakter. En”, lacht ze, “het houdt mensen van de straat.” Er is in die 57 jaar dus eigenlijk niets veranderd.
Geld is nog steeds geen belemmering om lid te worden. Voor slechts een tientje per maand kan men wekelijks terecht in het atelier en onbeperkt gebruik maken van verf en andere materialen. Alleen een kwast en een doekje neem je zelf mee. “Daarnaast zorgen we ook een beetje voor elkaar. Bijvoorbeeld als iemand ziek is of slecht ter been,” vertelt Annelies Schaafstra. “We vragen dat niet, maar zo gaan we gewoon met elkaar om.”

230512 Logo Bromas palet

Voor iedereen
Om lid te worden van deze amateurschilderclub hoef je niet te kunnen tekenen of schilderen. Dat leer je al doende van de meer ervaren mensen om je heen. Annelies weet nog goed hoe zij zelf 14 jaar geleden zelf binnenkwam. “Ik kon nog geen poppetje tekenen. En kijk nu eens.” Tijdens het festival kun je zien waartoe sommige leden in staat zijn.

Huisvesting gezocht
Maar de vereniging heeft ook zorgen. Waar ze nu zitten, in de Grotestraat, moeten ze eind van het jaar weg. Annelies: “We zoeken een betaalbare ruimte, op de begane grond, met parkeerplaatsen in de buurt en waar we de hele week terechtkunnen.” Wie weet, helpt deze oproep.

Wat is Broma’s Palet?
o Een amateurschilderclub in Waalwijk
o Opgericht in 1966 door broeder Marius
o Aantal leden: 132
o Leeftijd: 48-94 jaar
o Vaste expositie: de openbare ruimte van de flat aan het Savornin Lohmanpark in Waalwijk
o Hoogtepunten: jaarlijkse expositie in stadhuis of Kunstencentrum Waalwijk, wintercursussen door kunstenaar, buiten schilderen, jaarlijks uitje/BBQ voor alle leden.
o Meer info: kijk op de website.

Partners

Sluiten