Mathijs Leeuwis componeert

zaterdag 4 maart 2023

Hoe vat je de sociaal-maatschappelijke geschiedenis van de arbeiders rond het Halve Zolenlijntje in beeld en geluid?

Voor die uitdaging staat oud-Waalwijker en stadscomponist van Tilburg Mathijs Leeuwis. Hij is multi-instrumentalist en heeft een diepgewortelde fascinatie voor analoge geluidsbronnen. Speciaal voor het festival ontwikkelt hij een installatie in zijn serie tapeloop tempels. “Deze serie bestaat ondertussen uit veel verschillende werken, maar de kern is altijd een plek van aandacht, rust en een zekere contemplatie.

Door een abstracte vertaalslag in klank + de juiste context (c.q. aankleding, inleiding in tekst etc.) ontstaat er een hedendaagse vertelling die het publiek iets meer vertelt over hun directe omgeving. Deze route ga ik voor het Halve Zolen Festival ook bewandelen: door me te verdiepen in de sociaal-maatschappelijke geschiedenis van de arbeiders rond het Halve Zolenlijntje wil ik een kader scheppen voor een compositie en vervolgens een uitvoering van dit werk vastleggen als video”, legt Mathijs uit.

230228 Matthijs Leeuwis

Mathijs heeft ervaring in het verbeelden van de geschiedenis. Voor het Textielmuseum ontwikkelde hij in 2021 een geluidsinstallatie, waarin de sociaal-maatschappelijke positie van de textielarbeiders in Tilburg werd belicht.

Inmiddels heeft Mathijs de speciale compositie gereed onder de titel: Tapeloop tempel: Langstraat
De presentatie van dit video/installatiewerk gaat plaatsvinden op 25 juni a.s. tijdens het Halve Zolen Festival in het Huis van Waalwijk. Voorafgaand is Mathijs al aan de inrichting van de speciale kamer bezig. Bij de presentatie zal hij graag een toelichting geven op zijn werk en het ontstaan hiervan.

Partners

Sluiten