Modellen gezocht

dinsdag 9 mei 2023

Modeontwerpen van sinaasappelschillen, koolbladeren, schelpen, veren, zeewier. Wil jij ze showen tijdens het festival?

Nee, het zijn niet bepaald alledaagse kledingstukken die Agnes van Dijk voor het Halve Zolen Festival uit de kast haalt. Modekunst noemt ze het zelf. En daar is geen woord van gelogen. Na het festival zijn haar creaties nog twee weken te zien in het Museum Schoenenkwartier.

Modellen gezocht
De eigenzinnige modecreaties mogen dan niet alledaags zijn, draagbaar zijn ze wel. Om de couturestukken aan het publiek te tonen is Agnes van Dijk nog op zoek naar tien modellen (m/v/x). Vrijwilligers met kledingmaat s/m, die er plezier in hebben om te paraderen en zich te laten bekijken. Leeftijd maakt niet uit. Interesse? Bel Agnes, 06 226 105 49.

2304 Agnes van Dijk - shoot - Industrial Island (21)

Natuurlijke materialen
De Eindhovense kunstenares Agnes van Dijk is dol op natuurlijke materialen. Dat komt door de vaak bijzondere structuren en organische vormen. Neem nu de bladeren van een savooiekool. Bobbelig, met duidelijk zichtbare nerven. De randen een beetje gekruld. Een rijke schakering van groen. Fascinerend inderdaad. Maar je zou denken, niet echt geschikt voor een kledingstuk. Agnes bewijst het tegendeel.

Gemummificeerd
“Ik bewerk mijn materialen zodanig dat ze houdbaar en soepel worden. En dat zonder het gebruik van chemicaliën. Want op de natuur moeten we zuinig zijn. Daarom mummificeer ik de bladeren. Ik gebruik daarvoor een mix van natuurlijke bindmiddelen en soepelheidshouders. Een proces van maanden! Daarna pas kan ik het verwerken in een kledingstuk.” Technisch vernuft. Liefde en aandacht voor de natuur. En heel veel fantasie. Je ziet het allemaal terug in de creaties van Agnes.

Kunst met een knipoog
Veel materialen die Agnes gebruikt staan symbool voor de huid. Het grootste orgaan dat ons beschermt en ook in hoge mate ons uiterlijk bepaalt. Maar het meest wonderlijke is wel dat de huid zichzelf kan genezen. Toch zijn de meeste mensen zeer kritisch op hun huid, verwondert Agnes zich. “Te dik, te dun, te veel of te weinig kleur, bungelend, bobbelig… Maar waarom plakken we daar het etiket ‘lelijk’ op? Je kunt het ook gewoon accepteren. De creaties van sinaasappelschillen zijn daarom met een knipoog, als een herwaardering van de sinaasappelhuid.”

2304 Agnes van Dijk

Over Agnes van Dijk (61)
o Beroep: modekunstenaar
o Opleiding: coupeuse, Academie voor Beeldende Kunsten
o Te zien: onder andere bij VDLart, Heuvelgalerie in Eindhoven
o Jongste project: nominatie van haar savooienkoolcreatie voor ‘the green product award’ voor duurzaam ontwerpen
o Meer info op haar website.

Partners

Sluiten