Rooien Bart Band op Halve Zolen Festival

zondag 14 mei 2023

Leo de Vlieger en zijn Rooien Bart Band brengen een boek tot leven op het podium op het Raadhuisplein.

Het optreden sluit aan bij een eerder opgezet project van het Huis van Waalwijk rond Rooien Bart en de heruitgave van de gelijknamige roman.
Vijftien liedjes heeft De Vlieger geschreven, van gevoelig tot opzwepend. Samen vertellen zij het verhaal van Bart de bie, het romanpersonage geschapen door J.W. van Heesbeen voor zijn in 1963 voor het eerst verschenen boek. In maart zag de vijfde editie het licht. Het boek en ook de cd Leo de Vlieger zingt Rooien Bart zullen bij het concert te koop zijn.

Het verhaal
Rooien Bart vertelt het verhaal van de Waalwijkse schoenmakers die rond 1900 in armoedige omstandigheden probeerden te overleven. Dappere Bart besluit lid te worden van de vakbond om zijn lot en dat van zijn familie en collega’s te verbeteren. Dat brengt hem in grote problemen. Maar het verhaal is er ook een van hoop en liefde. Uiteindelijk zijn het mensen zoals Bart geweest die de grondslag legden voor de breed gedeelde welvaart van nu. Het verhaal is ook tijdloos: armoede en onderdrukking zijn immers van alle tijden, net als de strijd daartegen.

Schaduw
Projectleider Joep Trommelen speelt tijdens het concert de rol van ‘de schaduw van Bart’, die de liedjes van toelichting en commentaar voorziet. Het concert kent een rijke orkestratie, onder andere met blazers en een accordeon. Die zorgen voor een nostalgische sfeer, net als de aankleding van podium en muzikanten. Het resultaat is zowel melancholisch als hoopgevend, ingetogen en soms feestelijk en swingend.

2205 Boek Rooien Bart

De Rooien Bart Band vormt de afsluiting van het Halve Zolen Festival. Op het grote podium op het Raadhuisplein zijn zij te zien en te beluisteren van 16.30 - 18.00 uur.

Partners

Sluiten