Sam leert je écht naar muziek te luisteren

zaterdag 3 juni 2023

Zijn pianospel en zijn verhalen raken jongeren en ouderen. Kom luisteren in de Theaterzaal van Winterdijk30b.

Sam-Sellou Barajanan (19) heeft een missie: leeftijdgenoten kennis laten maken met klassieke muziek. Want klassieke muziek staat dichter bij jongeren dan ze zich realiseren, is zijn ervaring. “Maar ze luisteren er niet naar. En ze kennen het verhaal achter de muziek niet.” Dus kom naar Winterdijk 30B en luister. Naar zijn pianospel en zijn geestdriftige verhalen. Plus niet te vergeten: naar de première van de eerste ‘officiële’ compositie van zijn vriend Merijn Remmers.

Nee, klassieke muziek werd hem niet met de paplepel ingegoten. “Mijn vader luistert vooral naar hardcore en mijn moeder geniet het meest van Nederlandstalige muziek.” Het was Merijn die Sam aanspoorde meer met klassieke muziek te doen. Hij zette voortaan NPO 4 op, oefende op de piano, en dook in de geschiedenis van de componisten. Er ging een wereld voor hem open.

Première
Sam: “Iedereen kent wel de 5e symfonie van Beethoven:TA-TA-TA-TÁÁÁÁ… Maar wie kent bijvoorbeeld de pianoconcerten van Rachmaninov? Of Schubert, mijn meest favoriete componist, die zichzelf de meest depressieve persoon op aarde noemde en toch de meest prachtige muziek heeft geschreven? Het is erg leuk om hiermee bezig te zijn. Het heeft mij ook veel geleerd: de rust bewaren, geduld hebben, en ook dat muziek een geweldige uitlaatklep kan zijn, zoals bij Schubert het geval was.”

Uren kan hij er smakelijk over vertellen. Maar wees gerust, Sam zal het je op 25 juni niet te moeilijk maken. Zijn optredens zijn van korte duur en houden rekening met de beperkte spanningsboog van generatie Z. Bovendien kampt hij nog met de gevolgen van een gebroken sleutelbeen.

Wat het optreden extra bijzonder maakt is dat hij samen met Merijn een modern klassiek stuk ten gehore brengt dat speciaal voor het Festival is geschreven. En natuurlijk gaan ze je daar van alles over vertellen. Een primeur die je niet mag missen!

Wie is Sam-Sellou Barajanan?
o 19-jarige Waalwijker met klassieke muziek en muziekgeschiedenis als hobby
o Speelt piano en kerkorgel
o Net afgerond: theateropleiding aan het Koning Willem I College
o Wil geschiedenisdocent worden en start komend studiejaar met de lerarenopleiding geschiedenis

Partners

Sluiten