Schoenen door de bril van Ron Beumer

donderdag 27 april 2023

Wekelijks stapt beeldend kunstenaar Ron Beumer met zijn schetsboek onder de arm het Schoenenkwartier binnen...

Daar tekent hij een schoen na. Deze tekening is de basis voor een schoenets. Op deze ets staat een schoenenpaar, waarbij de ene schoen de letterlijke weergave is van de getekende schoen en de andere een fantasierijk exemplaar met dezelfde contourvorm. De collectie omvat inmiddels ruim 30 etsen. Als voorproefje op het festival hangt de hele maand juni een deel van deze collectie in de Rabobank in Waalwijk.

Ambachtelijk werk
Etsen is een zeer oude druktechniek. Het resultaat van een echte ets is onovertroffen. Het is een proces waarbij een tekening in bijvoorbeeld zink wordt uitgebeten door een zuur, met het doel er een afdruk van te maken. Het is een secuur en tijdrovend werkje waarvan je van tevoren niet weet wat het eindresultaat is. Net als bij schilderen en beeldhouwen is het handschrift van de maker af te lezen aan het resultaat. In heel veel etsen van Ron overheersen blauwe tinten. Maar dat geldt niet voor zijn schoenetsen. Die zijn juist voor zijn doen bijzonder kleurrijk.

2304 foto schoenets Ron Beumer

Grappige vorm
Het atelier van Ron Beumer is gevestigd in een van de monumentale arbeidershuisjes aan de Hooisteeg in Waalwijk. Hier werkt hij zijn tekeningen uit en maakt er etsen van. Zijn werk concentreert zich op natuurlandschappen en bomen in het bijzonder. Vanwaar dan toch die belangstelling voor schoenen? “Ik heb er gewoon lol in. Schoenen hebben een grappige vorm. Ik ben er in 2015 mee begonnen. Dat was nog in het oude Schoenenmuseum. Voor het nieuwe museum Schoenenkwartier hoef ik alleen nog maar de straat over te steken. Het is een inspirerende plek waar ik graag kom.”

Wil jij ook geïnspireerd raken? Tijdens het festival op 25 juni kun je een kijkje nemen in het atelier van Ron Beumer, Hooisteeg 6 in Waalwijk. Uiteraard is de kunstenaar dan ook zelf aanwezig.

Over Ron Beumer (69)
o Geboren in Dordrecht
o Beroep: beeldend kunstenaar
o Opleiding: Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en Grafisch Centrum in Groningen
o Gespecialiseerd in: schetsen en etsen
o Favoriete thema’s: vuurtorens, landschappen, bomen en schoenen
o Voor een impressie ga naar de website

Partners

Sluiten