Wordt Merijn de Beethoven van de Langstraat?

donderdag 13 april 2023

Stel je voor dat Ludwig van Beethoven niet in het Duitse Bonn, maar in Waalwijk was geboren. Hoe zou hij dan klank en kleur hebben gegeven aan een omgeving die doordrongen is van leder en schoenen?

Helaas, van Beethoven zullen we het nooit weten. Maar van Merijn Remmers wel. Op 25 juni ben je uitgenodigd voor de première van zijn eerst ‘officiële’ compositie, speciaal geschreven voor het Halve Zolen Festival 2023.

Hoe word je een componist
De 19-jarige Merijn Remmers heeft een droom: hij wil componist worden. Maar hoe word je componist? “Tja, eigenlijk kun je met muziek schrijven gewoon beginnen. Wat theoretische kennis is natuurlijk wel handig. Dan weet je tenminste waar je mee bezig bent. En je moet noten kunnen lezen. Ik wil er echter later mijn brood mee kunnen verdienen. Dus kies ik ervoor om een muziekopleiding te gaan doen bij Fontys in Tilburg. Komend schooljaar hoop ik toegelaten te worden. Daar heb ik een portfolio voor nodig. Deze compositie maakt daar deel van uit. Er hangt dus best veel vanaf.”

Eigen stijl
Merijn raakte al op jonge leeftijd vervoerd door klassieke muziek. Met dank aan zijn opa en oma. Zij trokken regelmatig cd’tjes uit de kast met muziek van beroemde componisten.
Zulke muziek maken... dat wilde hij ook! En dus ging Merijn als 7-jarige op keyboardles. Het keyboard werd al snel ingeruild voor een piano. Later kwam daar een gitaar en een basgitaar bij. En hij ging met zelfgeschreven muziek aan de slag. Nog steeds luistert hij dag in dag uit naar zijn favoriete componisten en verdiept zich in hun techniek en stijl. “Maar als ik zelf componeer, dan is het toch wel hedendaags. Het gaat nog alle kanten op, eerlijk gezegd. Ik moet mijn eigen stijl nog ontdekken.”

2304 Wals in B - Merijn Remmers

In opdracht
Het stuk dat Merijn op het Halve Zolen Festival ten gehore gaat brengen is de eerste compositie die hij in opdracht heeft gemaakt. Een spannend moment dus, waaraan veel geëxperimenteer vooraf is gegaan. Zijn vrienden waren daarbij zijn klankbord. “Dat heb ik ook nodig. Ik vind het lastig om de reactie van willekeurige mensen op mijn stukken terug te horen. Het is toch heel persoonlijk wat je maakt, en iedereen reageert vanuit zijn eigen muzieksmaak. Ik moet echt nog leren kritiek niet te veel binnen te laten komen en te varen op mijn eigen koers.”

Is Merijn de toekomstige Beethoven van de Langstraat? Merijn grijnst: “Ik zou het niet erg vinden om beroemd te worden, want dat betekent ook dat ze mijn muziek mooi vinden.”
Inmiddels heeft Merijn zijn speciale productie klaar. Nieuwsgierig?

Merijn Remmers
(19)
o Geboren: Waalwijk
o Opleiding: havo, nu bezig met tussenjaar
o Favoriete componisten: Grieg, Beethoven, Einaud
o Meer info op zijn Website

Partners

Sluiten