De naakte waarheid

dinsdag 7 mei 2024

Dit fragment vind je letterlijk en figuurlijk op het Raadhuisplein tijdens het Halve Zolen Festival.

Op de grens van Waalwijk staat het zorgatelier De Polder. Een kunstwerkplaats voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Buiten een geurende bloementuin, uitkijken over de weilanden en draaiende windmolens. Binnen verrijst een drieënhalf meter hoog beeld. Af is het nog niet, maar een naam heeft het al wel: ‘De naakte waarheid’. Met dank aan de panty’s van oma. Te zien tijdens het festival.

Speciaal gemaakt
De beoogde plek van het kunstwerk in wording is het Raadhuisplein. Het beeld vestigt tijdens de festivaldagen de aandacht op het nut en de noodzaak van creatieve dagbesteding voor mensen met NAH.
In de werkplaats van zorgatelier De Polder ontdekken de deelnemers waartoe ze - ondanks hun beperkingen - in staat zijn. Zorgonderneemster Bo Corstjens: “Kunst maken stimuleert het brein op heel veel manieren. Je moet het bedenken, maar ook uitvoeren. Je werkt dus met je handen en met je hoofd. Je leert omgaan met teleurstelling als het niet wordt wat je ervan had gehoopt. Maar het draagt ook bij aan vertrouwen als het ineens wel lukt. Dat tilt je naar een hoger niveau. Wij zien hier mensen zichzelf overstijgen. Dat is zo tof. Zo bijzonder!”

Panty’s van oma
Maar hoe zit het nu met die panty’s van oma? Bo lacht: “Vorig jaar liet mijn overleden oma van 97 ons twee vuilniszakken vol met panty’s na. We dachten er weer aan toen de organisatie van het Halve Zolen Festival ons vroeg om werk van het atelier te exposeren. Met ons vaste team van bedreven kunstenaars uit de omgeving hebben we vervolgens het idee uitgewerkt: een frame waarin haar panty’s, opgevuld en wel, zijn verwerkt. Met ontegenzeggelijk veel naakt.”

240507 logo-De Polder

Over het zorgatelier De Polder
o Opgericht in: 2013
o Door: moeder Jannie Leijten en dochter Bo Corstjens, professionals in NAH en creatief begeleiders
o Hun motto: alles is mogelijk, als je maar durft
o Neem een kijkje op hun website
o Expositie 'Pindika Plastica' in Het Huis van Waalwijk (2024); kijk op: Langstraat TV

Partners

Sluiten