De Zijderoute naar Waalwijk

vrijdag 24 mei 2024

Een Waalwijks Community-Art-project van ManahwahART geïnitieerd door Petra Downs.

Leerlingen van groep 7 en 8 uit Zanddonk kregen op 31 januari jl. hoog bezoek van de wethouder van Cultuur, Sport en Welzijn Fikret Vurucu uit Malatya (Oost-Turkije). Toen startte op de Openbare Basisschool Van der Heijden in Waalwijk het project ‘De Zijderoute naar Waalwijk'

240524 Zijderoute b

1e onderdeel : Lezing Arslantepe
Die dag kregen de leerlingen een lezing en een film te zien over de bijzondere regio Arslantepe in Oost-Turkije. Dit is Unesco Erfgoed waar de oudste archeologische opgravingen ter wereld zijn gevonden. Linda van Beek, directeur van OBS van der Heijden is enthousiast over het project: “Op deze manier komen onze leerlingen zo mooi en internationaal in contact met archeologie, keramiek en poëzie en we zijn heel blij dat onze school uitgekozen is om hieraan mee te mogen doen, geweldig vind ik dit.‘’

240524 Zijderoute d

2e onderdeel Keramiek Workshop
Aansluitend werd op 1 februari jl. een keramiek workshop gegeven op het Kunsten Centrum Waalwijk door kunstdocent Ozlem Avşar met als inspiratie de opgravingen uit deze regio waar ook de berg Nemrut ligt, een archeologische ‘hotspot’ langs de Zijderoute.
In het keramiek lokaal werden ‘archeologische’ klei objecten gemaakt door de leerlingen zoals potjes/kommetjes die werden gedecoreerd met Arslantepe symbolen en munten. De leerlingen leerden over de betekenis en oorsprong van deze symbolen en kregen al werkend meer kennis over een van de oudste beschavingen die er is.

240524 Zijderoute c

3e onderdeel Poëzie van Rumi
15 maart jl. startten de workshops van dit interculturele project: Poëzie van Rumi. Hierin leerden de leerlingen van OBS van der Heijden o.l.v. de Waalwijkse dichteres Esther Verschure een gedicht schrijven. Het gedicht ‘Het Gastenhuis’ van Mevlana Rumi vormde het startpunt waarbij leerlingen worden uitgedaagd om over emoties te gaan schrijven.
Alle handgeschreven en of uitgetypte gedichten zullen op een ludieke wijze worden geëxposeerd en voorgedragen tijdens het Halve Zolen Festival tussen 14.00 en 16.00 uur in, maar ook achter het Huis van Waalwijk; een bijzondere hangplek, want Rumi schreef immers vaak zijn gedichten zittend onder een boom.

Bijzondere waarde
“Petra Downs heeft dit bijzondere internationale project bedacht en vormgegeven en zij creëert hierdoor een bijzondere waarde met mooie ontmoetingen. Het is een prachtige kans tot uitbreiding van een internationale samenwerking in de kunst”, aldus Francesco van Mierlo, directeur van het Kunsten Centrum Waalwijk . “Als Kunstencentrum dragen graag we graag bij om dit soort projecten te kunnen verwezenlijken.”

Het project ‘De Zijderoute naar Waalwijk’ loopt tot medio oktober van dit jaar en sluit af met het vierde onderdeel 'Muziek en Dans' in Theater De Leest.

Partners

Sluiten