Een preview met Close to You

vrijdag 17 mei 2024

Hoe eer je een groot componist? Kom luisteren naar Mats Lodenstijn met zijn Burt Bacharach tribute.

'Close To You - I Say A Little Prayer - The Look Of Love - Walk On By'... en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Deze klassiekers van de componist Burt Bacharach staan in ieders muzikale geheugen gegrift. Zijn repertoire werd gezongen door grootheden als Dionne Warwick, Aretha Franklin, Elvis Costello en onze eigen Trijntje Oosterhuis.
Toen hij vorig jaar overleed, wist de Brabantse zanger Mats Lodenstijn meteen dat hij hem wilde eren. Spannend om je hieraan te wagen? Ja, maar volgens Mats moet deze heerlijke muziek gehoord blijven worden. Samen met band, onder leiding van Neil Foreman, brengt hij daarom een muzikale ode aan de componist met tientallen wereldwijde hits én onbekende pareltjes.

In januari 2025 komen ze naar Theater De Leest, maar op het Halve Zolen Festival geeft Mats alvast een exclusief voorproefje met pianist Thomas Zager. Dat doen ze op 30 juni in de Raadszaal van het Huis van Waalwijk met optredens van 20 minuten om 13.00 – 14.00 – 15.00 en 16.00 uur.

240517 Mats Lodenstijn 1

Mats werd als puber gegrepen door de songs van Bacharach, wat een opvallende muzieksmaak te noemen is voor een jongen van 14. Toen zijn leeftijdsgenoten naar The Backstreet Boys en Britney luisterden, kreeg hij geen genoeg van 'Close To You' van The Carpenters. “Mijn ouders hadden daar nog een LP van. Ook 'A House Is Not A Home' heb ik grijsgedraaid. Dit repertoire past bij mij”, vertelt Mats. Tijdens zijn studie aan het Conservatorium in Tilburg is deze muziek voor hem steeds een inspiratiebron geweest. Toch kwam het nooit tot een uitvoering van Bacharachs werk, omdat hij het idee had dat hij daar nog niet klaar voor was.

Bacharach stond bekend om zijn fluwelen popsong en is de man achter klassiekers als 'I Say A Little Prayer - The Look of Love - What The World Needs Now'. Volgens Mats is het muzikaal gezien heel interessant en gelaagd materiaal. Jazz, klassiek en rock invloeden hoor je erin terug, unieke melodieën en ritmewisselingen. Na Bacharachs overlijden had hij meteen het idee van een tribute concert.

11 januari 2025
Begin volgend jaar komt Mats met zijn band met Neil Foreman (keys & backing vocals), Bente Jasmijn (bas) & Frank Wintermans (drums) naar De Leest. De muzikanten geven daar hun eigen interpretatie aan de nummers. Mats: “Niet alleen de bekende nummers zullen we spelen, maar ook tussen het meer onbekende werk zitten pareltjes, zoals 'God Give Me Strength'.” Het concert is een jong eerbetoon aan een oude meester. Ook wordt het publiek meegenomen in het verhaal achter de songs. “Wist je bijvoorbeeld dat 'Close To You' van The Carpenters eigenlijk een cover is? Ook dat kom je te weten”, besluit Mats.

o Foto’s: Fee van Lavieren
o Alvast een voorproefje: website - Facebook - Instagram - Video

Partners

Sluiten