Geen Rembrandts wellicht

zaterdag 22 juni 2024

Maar het resultaat van de leden van Broma’s Palet is soms net zo wonderbaarlijk!

Secretaris Annelies Schaafstra steekt haar waardering voor het werk van de leden niet onder stoelen of banken. “We zijn amateurkunstenaars, maar regelmatig komt er toch iets tevoorschijn dat in een museum niet zou misstaan.” Je kunt ze tijdens het Halve Zolen Festival bezig zien. Volg de rode loper door het Schoenenkwartier tot achter het oude Raadhuis van Waalwijk voor schilderachtige ontmoetingen!

Laagdrempelig en sociaal
Broeder Marius kan tevreden zijn. 58 jaar geleden nodigde hij jongens uit zijn Antoniusparochie uit voor een wekelijkse teken- en schilderles. ‘Dat houdt het kwajong van de straat’, was zijn gedachte. De naam én geest van deze schilderpater leven nog steeds voort in Broma’s Palet. Laagdrempelig en met veel aandacht voor elkaar. “En ja”, lacht Annelies, “het houdt ons nog steeds van de straat.”

Voor iedereen
De vereniging voor schilder- en tekenkunst telt ruim 140 leden. Om lid te worden hoef je niet te kunnen tekenen of schilderen. Dat leer je al doende en van de meer ervaren mensen om je heen. Annelies weet nog goed hoe zij zelf 15 jaar geleden binnenkwam. “Ik kon nog geen poppetje tekenen. En kijk nu eens.” Met dank aan haar medeleden en de kunstenaars die in de wintermaanden lesgeven in nieuwe technieken.

Nieuwe huisvesting
Vorig jaar zat de vereniging nog in zak en as omdat het huurcontact van hun atelier niet werd verlengd. Inmiddels heeft de vereniging onderdak gevonden in het pand van Brabant Pakket, naast de herberg 't Karrewiel in de Grotestraat. De eigenaar, Erik de Hoop, bood aan zijn veel te ruime magazijn eens flink op te ruimen. Een deel ervan heeft hij omgetoverd tot atelier. “En het is prachtig geworden!”, weet Annelies. “Kom gerust eens langs. Wel even aanbellen en dan helemaal naar achteren lopen.”

240622 Bromas palet

Wat is Broma’s Palet?
o Een amateurschilderclub in Waalwijk
o Opgericht in 1966 door broeder Marius
o Aantal leden: 141
o Leeftijd leden: 34-96 jaar, maar vanaf 18 jaar ben je van harte welkom
o Vaste expositie: de openbare ruimte van de flat aan het Savornin Lohmanpark in Waalwijk
o Hoogtepunten: jaarlijkse expositie in stadhuis of KCW, wintercursussen door kunstenaar, buitenschilderen, jaarlijks uitje/BBQ voor alle leden.
o Meer weten? Kijk op hun website

Partners

Sluiten