Kom kèèke!

woensdag 22 mei 2024

Het duo M&M, Marja van Trier en Maarten Thijssen, geven met veel plezier vorm aan de Dialectrevue.

Ze hebben er zin! Dramaturg Marja van Trier uit Loon op Zand en regisseur Maarten Thijssen uit Drunen zijn bezig met een uniek project met deelname van ruim twintig solisten, groepen en verenigingen, allen afkomstig uit De Langstraat. Zij leveren allemaal losse ingrediënten in de vorm van kleine pareltjes die samen een prachtig en onderhoudend geheel gaan vormen.

Dialect
Marja: “We zijn begonnen met het benaderen van zoveel mogelijk muziekgroepen in allerlei disciplines. De vraag was of zij al eens iets in een Langstraats-dialect hadden gedaan. We hebben hun onze ideeën rond de dialectrevue uitgelegd en gevraagd of ze het leuk vonden om mee te doen met iets waarmee ze al ervaring hadden. Dat vormde, aangevuld met nieuwe teksten en sketches, de basis voor deze revue. De vele dialecten van De Langstraat vormen de hoofdmoot en de rode draad is eigenlijk een stukje geschiedenis van De Langstraat: wat gebeurde er daar allemaal?” Al die prachtige en krachtige onderdelen van de deelnemers werden door Marja aan elkaar gebreid tot een lopend verhaal, waarvoor zij de teksten schreef.

Perfect
Voor Maarten ligt er de uitdaging om het geheel te regisseren. Dat is hem wel vertrouwd, al is een revue in deze vorm ook nieuw voor hem. “Ik houd wel van uitdagingen. Het is nooit leuk als het allemaal ineens perfect loopt. Het is bijzonder dat eigenlijk alle deelnemers in de aanloop naar de revue zelfstandig hun onderdeel inoefenen vaak ook met een eigen regisseur. De dramaturg en de regisseur volgen dit proces. Op vrijdag voorafgaand aan de voorstelling gaan we al deze puzzelstukjes samenvoegen. Dan zijn vooral de overgangen tussen de verschillende onderdelen van belang. Groepen en decorstukken moeten worden gewisseld, maar intussen moet het verhaal ook doorlopen. Het publiek moet niet hoeven wachten tot er weer iets gebeurt. Dat doen we o.a. door het inzetten van de ‘slimmerik mee zunne limerick’.” Vooraf heeft Maarten dan al bergen werk verzet met het regelen van de logistiek en de benodigde techniek.

240316 Logo Langstraatse dialectrevue

De Langstraatse Dialectrevue bezorgt het publiek een leuke avond met allerlei wetenswaardigheden en gebeurtenissen rond De Langstraat. Zij vormen samen een eenheid in verscheidenheid zoals dat ook in de dagelijkse werkelijkheid is en de heerlijke dialecten geven het geheel extra kleur.
De revue begint om 20.00 uur en vormt de opmaat voor het Halve Zolen Festival dat de dag daarop losbarst in het centrum van Waalwijk.
De Langstraatse Dialectrevue is een productie van de ‘Stichting Langstraats in woord en beeld’. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via Theater De Leest.

Partners

Sluiten